Belastingzaken en werken als zelfstandig ondernemer

Je bent waarschijnlijk gastouder of wilt gastouder worden omdat je graag met kinderen werkt en de zorg voor je eigen gezin misschien wil combineren met werk.

Als gastouder kom je in aanraking met de belastingdienst. Dingen die met de belastingdienst te maken hebben zijn vaak ingewikkeld. I C YOU gastouderbureau begeleid je hierbij en geeft hier alvast informatie over een aantal zaken.

Als je gastouder bij I C YOU gastouderbureau wordt begeleiden we bij het opzetten van je administratie en in de informatiemap die je van ons krijgt vindt je uitgebreide informatie over belastingzaken. Ook hebben wij een samenwerking met Bureau ISS. Bureau ISS helpt onze gastouders bij hun aangiftes en kan jouw administratie voor je doen als je dat wilt.

Werken als zelfstandig ondernemer of niet

Als je als gastouder gaat werken bekijkt de belastingdienst het eigenlijk heel simpel. Je bent voor hun ondernemer of je hebt bijverdiensten door gastouder te zijn. Er zijn dus twee opties.

Optie 1:

Na je aanmelding als ondernemer beoordeelt de belastingdienst aan de hand van je omstandigheden of je aan die eisen voldoet. Je aangifte inkomstenbelasting speelt bij die beoordeling soms ook een rol. Als je aan de eisen voldoet, ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting. Je kunt dan gebruikmaken van een aantal speciale regelingen zoals zelfstandigenaftrek. De belastingdienst let bij de beoordeling op de volgende punten:

  • Maak je winst? Zo ja, hoeveel?
  • Hoe zelfstandig is jouw onderneming?
  • Beschik je over kapitaal (in de vorm van geld)?
  • Hoeveel tijd steekt u in uw werkzaamheden?
  • Wie zijn  je opdrachtgevers (klanten)?
  • Hoe maak je je onderneming bekend naar buiten.
  • Loop je ‘ondernemersrisico’?
  • Ben je aansprakelijk voor de schulden van je onderneming?

Als je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel geven zij door aan de belastingdienst dat je gaat werken als gastouder. Van de belastingdienst krijg je te horen of ze je zien als ondernemer.

I C YOU kan je meer informatie geven over dit onderwerp. Je kunt ook zelf op de website van de belastingdienst kijken. www.belastingdienst.nl. Je kunt ze ook bellen op nummer 0800-0543 op maandag t/m donderdag van 8.00 – 20.00 uur. En op vrijdag van 8.00 – 17.00 uur.

Op de website van de Kamer van Koophandel kun je ook een hoop informatie vinden www.kvk.nl.

Optie 2:

Bij optie 2 ziet de belastingdienst je inkomsten als gastouder als bijverdiensten. Je hebt dan geen recht op zelfstandigenaftrek, maar je kunt nog wel steeds zakelijke kosten declareren bij de belastingdienst.

I C YOU verteld je alles uitgebreid over deze twee opties als je als gastouder aan de slag gaat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.